woensdag 15 januari 2014

erwtensoep, snert, snirt


Weer een recept, hier noemen we het "snirt" en iedereen maakt zoiets op z'n eigen manier. Dit is mijn manier en dat is een mix van hoe mijn moeder het maakt en mijn bessien het maakte en wat wij (man en kinderen) het lekkerste vinden.
Ingrediënten voor 7-8 personen
500 gr spliterwten
2 grote winterwortels
1 grote ui
2 preien
halve knolselderij
bosje selderijblad
laurierblad
1 kilo schouderkarbonade
klein stukje rookspek
2 rookworsten
3 bouillon blokjes
 
NIET ROEREN!!!
-Zet je grootste pan met de spliterwten in 2 liter water en de bouillon blokjes op het vuur en breng aan de kook.
-Leg dan de karbonade, het rookspek, het laurierblad, de gesneden knolselderij en de gesneden ui er boven op. Breng weer aan de kook en laat dit een 1 1/2 uur zachtjes koken.
-Snij de prei, het selderijblad zoals je dat gewend bent en hou er wat van achter. (de rest wel in de pan natuurlijk)
-Snij de wortels in grote stukken.
-Ook dit in de pan erbij en mee laten koken tot de wortel goed gaar is.
-Schep nu met een schuimspaan o.i.d. de spek, de karbonade, de wortels, en het laurierblad er uit (laurierblad weggooien) en snij alles in blokjes, verwijder de botjes uit de karbonade en eventueel zwoerd van het spek.
-Staafmix nu de soep mooi fijn en egaal, eerst het vuur uit!
-Zet nu het vuur weer laag aan en doe het vlees en de wortels en de achter gehouden prei en selderijblad in de soep en VANAF NU MOET ER GEROERD WORDEN!!
-De rookworsten in plakjes snijden en er door roeren.
-Als de prei lekker zacht is geworden is het tijd om te proeven!! Je kunt er, naar smaak, nog zout en peper aan toevoegen.

Misschien vraag je je af waarom: 1 niet roeren?
                                                     2 prei en selderijblad achter
                                                                                             houden?
                                                           3 de wortel later snijden?

1; spliterwten willen aankoken aan de bodem! Vraag me niet hoe dat kan maar het is gewoon zo! Als je direct begint met roeren dan gaat de soep aan de bodem koken. Het geheim is, de spliterwten op de bodem van de pan laten en vooral niet roeren en als het is gestaafmixt, dan moet je roeren anders gaat zeker aan de bodem zitten! En steeds blijven roeren tot het vuur uit gaat! Hier zeggen ze; SNIRT ET UN MANNETJEN NÓDIG ÔM TE ROEREN!
2; Ik doe dat vooral om dat je dan ziet wat er in de soep zit, voor het oog dus!
3; dit geld ook voor de wortel.
                                      

Ik hoop dat jullie het een lekker recept vinden. Hoe maken jullie snert? Doen jullie het hetzelfde als mij of helemaal anders? Ik ben benieuwd! Laat het me weten bij de reactie's! En vinden jullie het recept te groot? Je kunt natuurlijk ook de helft van alles nemen of het in portie's verdelen en lekker invriezen! Ik wens jullie een hele fijne week verder, lekker thuis blijven want het weer is niet heel geweldig en met een handwerkje op de bank! lieve groet uit Urk, Antje.

      

19 opmerkingen:

  1. Dat ziet er goed uit! Ik heb ook het recept van m'n moe,maar dan met krabbetjes.Gr.Jennie H.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het lijkt heel erg op het recept van mijn echtgenoot. Wij eten het alleen maar als de kinderen er naar vragen want erwtensoep moet je gewoon in een grote hoeveelheid maken. Lekker roggebrood erbij en een goede mosterd.
    Anje

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier is vroeger wel eens zelf snert gekookt volgens het recept van mijn schoonmoeder, maar hoe lekker ik het ook vind, ik kan er niet zo goed tegen.. helaas.. ik word er altijd misselijk van. Dus om dan uitgebreid een grote pan te koken zie ik niet zo zitten.. Die arme mannen van mij krijgen daarom af en toe snert-uit-blik ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nu ik maak het natuurlijk weer anders, er komt echt geen staafmixer aan te pas, maar gewoon de tijd nemen om alles te laten garen en dan krijg ik dus een stevige pan snert! Ik genruik alleen een poot of knietje i.p.v. karbonade, dat vinden mijn mannen lekker! Morgen wordt er weer een pan gekookt! Groetjes
    Lida

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mmm, krijg spontaan zin in erwtensoep... Wij eten het hier zelden en ik heb het ook nog nooit klaargemaakt.
    Misschien dat ik er dankzij jouw logje toch eens aan begin.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja gewoon doen Danielle! Deelt lekker uit met je gezin! Dan heb je ook nog ruimte om vriendjes en vriendinnetjes mee te laten eten!

      Verwijderen
  6. Wat een heerlijk recept! Wij zijn nog maar met z'n tweeën in dit huis, maar toch maak ik regelmatig snert klaar. Er gaan diverse porties naar familie liefhebbers hier in de buurt. We eten er zelf van en als er iets over is dan gaat het in de vriezer.
    Ik maak het bijna net zo als jij het doet. Je tips zijn heel waardevol. Het is nog geen winterweer, maar toch lusten we wel een flinke kom snert. Dit weekend ga ik weer los. Heerlijk!
    Voor jou en je gezin:EET SMAKELIJK.
    Groet, Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Tja, eigenlijk maak ik de snert nooit! Dat doet mijn moeder van 96 nog steeds. En heel toevallig vandaag! Zij doet er ook wortel in, maar geraspte wortel en alle groenten worden kleiner gesneden. Zo is staafmixen niet nodig. Wat ik trouwens bij andere dikke soepen altijd wel doe. De soep blijft een beetje rul zo. En.... er hoort een varkensknietje in. Hij was heerlijk. Ja, wij eten hier zoals gewoon was nog tussen de middag warm.
    Maar jouw soep ziet er ook goed uit.Eet smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oooh, wat knap dat ze dat nog doet! En staafmixen is niet perse nodig, je krijgt dan alleen een wat andere structuur. Een knietje kan zeker ook, als het maar een beetje vet stukje van het varken is, speklapjes zijn ook oke.

      Verwijderen
  8. Nou Antje, ik heb bijna hetzelfde recept, ik krijg er gewoon zin in als ik dit zie/lees.
    Leuk om te lezen!

    groetjes Tiemetje

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mmmmmmm, ik ruik het al bijna en de worst proef ik al bijna. Was altijd gek op de worst in de snirt. Nu nog wat kouder worden en een beetje sneeuw, dan wil je wel zo'n bordje soep.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat ziet het er heerlijk uit. Ik wert dat mijn moeder er ook altijd aardappelen bijin deed. Ik denk dat ik volgende week ook maar eens snert ga maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Heerlijk Antje, ik ga het op deze manier eens maken en gewoon de zelfde hoeveelheid, dan kan ik extra eters uitnodigen. Als ik het maak verschilt het recept ook nog wel eens, maar het smaakt eigenlijk altijd wel. Varkenspoot laat ik achterwege. Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mmmmmm, datr ziet er lekker uit! Grappig he dat ieder het op z'n eigen manier klaar maakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hallo Antje.
    Hoe gaat het met jou?

    Groeten
    Marga

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik kom ook even naar je ((((zwaaiiiien))), en vragen hoe het met je is. Was leuk je weer even te zien.

    Al is het nu warm de snert ziet er zeer smakelijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Carla
    Goedemiddag ik heb een vraagje de spliterwten laat jij die weken of was jij die? Dat mis ik in je verhaal. Ik wil erwtensoep maken zonder te roeren, maar vind dit best eng. Normaal roer ik het altijd door de erwtensoep. Ik doe altijd spliterwten wassen zet het op met water, uien, aardappelstukjes. En in de snelkookpan spek- en hamlappen gaar worden. En andere pan de worst. De bouillon van vlees bij erwtensoep. Wanneer erwten zacht zijn de staafmixer erdoor heen. Vlees in stukjes snijden en ook de worst snijden. En ik kocht erwtensoepgroente kant en klaar. Dat alles in de pan bij. Met peper en zout op smaak maken

    BeantwoordenVerwijderen