donderdag 13 september 2012

het gewone leven...

heeft weer zijn aanvang genomen, en bevalt goed! Maar ook de vakantie was geweldig! We zijn met ons gezin in Oostenrijk geweest en heerlijk uitgerust! Maar het mooiste was de natuur waar we samen van genoten hebben. En ik kan niet anders zeggen dan dat God groot en goed is na deze schoonheid te hebben gezien! 
Maar je gaat met kinderen op vakantie en dan gaat alles gewoon door, ook de was.
Ik had mijn moeders Urker waslijn meegenomen, daar hoef je geen knijpers bij te gebruiken want je duwt een punt van het kledingstuk er tussen door het touw open te draaien, heel handig! Al denk ik dat dit niet alleen op Urk zo was hoor want ik heb ook al eens een Volendamse vrouw met dito waslijn gezien. Heerlijk hè, zo'n alpenwasje! Dit was het uitzicht als we vanuit ons vakantiehuis naar links keken!
Een breirol, met steken die ik graag wilde oefenen, ging samen met de hexjes en wat borduurwerk in de tas mee. Maar onder het inpakken werd ik gebeld door een oudtante van mijn man, tante Hinke. Zij heeft voor mij bij de geboorte van al onze kinderen mooie spreitjes en onderdekentjes gebreit met sterren en varensteekpatroon en later zelfs nog voor de poppenbedjes van de meiden! Tante Hinke die weet dat ik veel brei, wilde graag mij ook deze dekentjes leren breien. Ik kreeg garen en voorbeeld mee en dat hield in dat ik op vakantie "huiswerk" ging maken! Heel leuk want nu ga ik deze steken ook gebruiken voor de breirol! Hier een paar dekentjes van tante Hinke.
 
 
 
Eenmaal het "huiswerk af" had ik de smaak te pakken! 
                                              
Omdat mijn zusje en ik elkaar pas verjaardagskadootjes geven als we echt iets leuks zien voor elkaar (zelden geven we elkaar op de dag zelf iets) kreeg ik het idee om polswarmertjes in varensteek voor haar te maken. Ooit had ik zoiets ergens op het www gezien en ben ik nog in Oostenrijk er aan begonnen.
 
 
 
Deze zijn van katoen gebreit en door DD geshowd.(zijn die voor mij Mama?,nee!, Nou, jammer hoor!)  Toen belde de jongste dochter van zus  :,"Tante, wil je voor mij ook polswarmertjes breien, voor mijn verjaardag?" Dus ook een paar voor haar, je bent naar je tante vernoemd of je bent het niet!! Dus toen een paar van lamswol.
 
 
Van wol zijn ze toch een stuk flexibeler, over een tijdje komt er een patroontje hiervan op dit blog en gewone sokkenwol zal het ook niet gek zal doen bij deze polswarmertjes.   Maar het varensteekjesverhaal is nog niet ten einde.....want in Schruns een stadje in Voralberg was een wol en handwerkwinkeltje,"knopf und Wolle" waar ik heel vriendelijk door deze dame werd geholpen! Ik ging, na twee keer deze winkel bezoeken, met 3 mooie bollen merinokantwol de winkel uit, vol plannen....
 
                                                  
 
En wat dit worden moet.....504 steken staan op deze naalden    in het rond.....ik hou jullie op de hoogte!  Een lieve groet uit Urk, Antje                                
 

 
                                                 
                                                    
                                                  

22 opmerkingen:

  1. die polsdingen zijn ècht leuk! dat ga ik ook proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hebt in de vakantie niet stil gezeten. Wat een prachtige breiwerken van je tante en wat heb jij prachtige polswarmers gemaakt toen je wist hoe die varensteek werkte. Logisch dat je familie wel heel graag zoiets wil hebben. En wat je nu gaat maken met die prachtige dunne wol??? Ben heel benieuwd.
    Zo'n waslijn had mijn moeder ook en dan een stok er onder om de was hoog te houden. Wij hadden thuis veel ruimte om het huis; altijd een lekker windje.. Groeten van Willemien en ik ben blij dat je weer van die heerlijke stukjes schrijft.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gezellig dat je er weer bent.
    Die waslijnen ken ik ook, maar mijn vader is dus op Urk geboren. Dus daar kwamen we nog wel eens bij zijn neven en tantes.
    Dat patchwork sterpatroontje in dat breiwerk is ook heel gaaf. Heel leuk voor poppendekentjes.

    Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een leuke steekjes, fijn dat je ze tzt met ons wil delen. De waslijnen ken ik ook, van een tante die uit Wanneperveen kwam en van mijn schoonfamilie.
    't Lijkt me dat ze gebruikt werden in plaatsen rond het IJsselmeer en op jullie eilanden natuurlijk.
    Fijne dag en groetjes, Thea R.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. fijn om te lezen dat jullie genoten hebben van de vakantie en dat het jullie goed gedaan heeft. Prachtige foto van de was aan de Urker waslijn!
    Super dat je tante je de breisteken van de dekentjes gaat leren. Zo mooi als die oude patronen weer worden doorgegeven.
    Het varenpatroon is ook heel mooi om te gebruiken voor de polswarmers. Je hebt het er maar druk mee ;)
    Gezellig dat je er weer bent met je berichtjes. Ik geniet er altijd erg van.

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gezellig dat je weer terug bent, lekker uitgerust en met fijne herinneringen.Wat heb je een mooie dingen gebreid. Die polswarmers zijn fantastisch.Ook je tante was een super-breister. Leuk dat je die steken nu ook leert en gebruikt.
    Wens je een heel fijn weekend.
    Anje

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heel fijn je blog te lezen, en genoten van een mooie vakantie. Handig een waslijn zo, en dan geen knijpers.
    Zie je hier niet, wel een grote lange lijn en stok er onder om alles hoog in de wind te laten wapperen.
    Prachtig mooi breiwerk maak je. De pols mofjes zijn heel mooi. Heet dit werkje pauwen veer, of ben ik nu in de war.
    Groetnis Annie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja die waslijnen zag ik ook op Volendam toen ik er als kind met mijn ouders was en jaren later gebruikte ik twee in elkaar gedraaide lijnen als we gingen kamperen, hoefde ik tenminste geen knijpers mee te sjouwen op vakantie! Wat een schitterend breiwerk laat je zien, de polswarmertjes zijn beeldschoon en ben heel benieuwd wat je gaat creëren met zoveel steken! Geniet van je steekjes, goed weekend,
    Lida

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dag, dag lieve Antje wat fijn dat je het zo heerlijk hebt gehad in de bergen.
    Wij hadden "mooieplekjesineigenlandbezoeken"vakantie en je raadt het vast we waren ook op Urk en het was een prachtige zonnige dag en hebben genoten......
    Je polswarmertjes zijn echt geweldig geworden, zo leuk die kleine nuttige werkjes om steken te oefenen. Kijk al naar je nieuwe oefeningen uit......
    Lieve groetjes Anje.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Antje, ik kan niet anders zeggen dan dat ik in jou, in je woorden, in je zorg voor je gezin, in je genieten en in je creativiteit óók Gods grootheid en goedheid zie!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. gossie wat een mooie cadeautjes heb je gemaakt. En gelijk geoefend. Twee vliegen in een klap. Tante Hinke blij en jij blij! Het is mooi als deze patronen zo doorgegeven worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een heerlijke vakantie hebben jullie gehad in een geweldig mooi land en dat uitzicht helemaal geweldig. De polswarmers vind ik prachtig en lijken me ook erg handig. Mooie wol heb je gekocht en die breit heerlijk weg. De poppendekentjes vind ik schatjes en zo mooi gebreid. Leuk dat je er weer bent.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat een mooie vakanie heb je gehad. En wat ben je ijverig geweest. Prachtig hoor die dekentjes van tante Hinke! Maar die polswarmers: die wil iedereen wel. Wat een mooi patroontje. Welkom terug in de blogwereld en een goede Zondag. Anny.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Heerlijk die waslijn met uitzicht op de bergen...!
    Je polswarmertjes zijn fantastisch leuk.
    Lieve groet.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat een beeldschone dekentjes, mooi dat die patronen doorgegeven worden. En ik ben ook weg van je polswarmertjes. leuk om je weer te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hej Antje, fijn dat je er weer bent. Een heerlijke plek om vakantie te vieren, zelfs met was een prachtig uitzicht.
    Wat ben je lekker bezig met de breiwerkjes. De polswarmers zijn erg mooi en de dekentjes ook. Ik ben benieuwd naar je ronde breiwerk. Fijne week,

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Leuk te lezen dat jullie zo'n fijne vakantie hebben gehad. En wat een ijver tussen al het plezier door! Wasjes doen, huiswerk breien, prachtige polswarmers. (zal ik vertellen wanneer ik jarig ben? hi hi). Ik ben ook bezig met een wiegdekentje maar dan wel gewoon recht en averecht.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Antje, vroeger droegen de boerinnen in Zeeland ook van die polswarmers maar dan helemaal tot over de ellebogen.
    Ze noemden dat Labedissen (naar Jean de Labadie die blijkbaar niet tegen die Blote armen kon)
    Er zat dan een elastiekje aan de bovenkant tegen het afzakken.
    De rijkere dames droegen ze van kant (zwart) met een mooi zijden lintje erdoor.
    Ik zag er een paar in een oud winkeltje in Arnemuiden maar die man wilde ze niet verkopen.
    groetjes Licia Huizer

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Prachtige dekentjes van tante!! En die polswarmers zijn enorm leuk!! mooi patroon!
    groetjes, Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Dag antje, wat een prachtige dekentjes en polswarmer!
    De schouderdoek die je gebreid hebt, vind ik ook erg mooi. Zou je mij misschien het patroon kunnen toesturen?
    Dat zou ik erg fijn vinden.
    Mijn emailadres is: margreetvanderscheer@hotmail.com

    Groetjes
    Margreet van der Scheer uit Ede

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik kom zomaar even op je blog. Erg mooi!Ik heb ik ook een blog en blog regelmatig: http://creativeworship-workshop.blogspot.nl.
    We hebben een gezamelijke voor chr. bloggers opgezet, waar ik je aandacht vraag. Misschien vind je het wel wat. Zie maar:http://www.christelijkewebloggers.blogspot.nl.
    Zegen en groet van Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Al surfend kwam ik op de blog terecht. Wat het je een ontzettend mooie polsjes gebreid. Kan mij voorstellen dat je nichtje ze voor haar verjaardag ook graag kreeg.
    Groet, Anouk

    BeantwoordenVerwijderen