vrijdag 6 juli 2012

Juf Boukje

Dit is één van de vrouwen die mij handwerkliefde heeft bijgebracht! Op de foto met DD.                               
Ze was mijn handwerkjuf in groep 5 en 6. Eens was ik thuis, zoals zovaak aan het haken, babysokjes, ze waren af en ik liet ze aan de juf zien. Ze was erg enthousiast en zette ze op de tafel met handwerkjes want die avond was er ouderavond. "Dan kúnnen de vaders in moeders zien oe mooi jie kúnnen aken"zei ze nog. Dat vergeet je nooit meer. Op de bovenstaande foto staat ze voor haar winkeltje, ze maakt prachtige jurkjes en allerlei ander prachtige spulletjes en met de opbrengst daarvan steunt ze een aantal afrikaanse gezinnen of een dorpje, dat weet ik niet meer precies.
                                                  
   En wat een mooi stekenlapje is dit he? We moesten in groep 5, ik was net 9 jaar, zo'n stekenlap maken. Ik was er ook aan begonnen en had heel veel mooie wilde kleuren bij elkaar gezocht. En het ging als een trein, op een foutje lette ik niet, maar ik was er tevreden over. Verder kan ik me er niet veel van herinneren. Als het af was dat nam de juf ze mee naar huis, naaide er een voering achter en maakte er een ophanglatje aan met koortje. Toen de juf weer op school kwam met de stekenlappen nam ze me even appart. Antje, er is "iets" gebeurt met je stekenlap, maar de juf heeft een nieuwe voor je gemaakt hoor! En dat was deze! Ik weet nog niet wat er met die van mij gebeurt is maar ik vermoed dat hij zo vreselijk vol fouten zat dat ze me het niet wilde aandoen dat mee te geven naar huis. Ik heb het haar nog eens gevraagd maar kon het zich niet meer herinneren. Al heb ik deze dan niet zelf gemaakt, ik kan er nog, alleen al om deze herinnering, van genieten! Later hebben we nog veel meer gemaakt, veel heb ik er niet meer van en ook heb ik veel thuis gemaakt. Hier een verzamelingetje van wat wel bewaard is gebleven.
Dit was het verhaal van Juf Boukje en morgen komt er een prinsessensprookje! Een lieve groet uit Urk, Antje.

17 opmerkingen:

 1. Hoi, ik ben op je blog gekomen via Danielle (mijn naaicreaties) en ik kom zeker nog eens terug om verder te kijken en te lezen. Leuke dingen maak je!
  Groetjes vanuit de andere kant van de Ketelbrug (S'bant), Mariëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 2. leuk verhaal van de juf en een mooie dochter in klederdracht. Leuke werkjes heb je bewaard, ik heb helaas niets meer van mijn vroegere handwerkjes. Groetjes van Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een lieve juf....Wees blij dat je handwerkles hebt gehad... Tegenwoordig gebeurt dat vrijwel niet meer.Een prinsessensprookje.....wat romantisch... Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Antje,
  Ook ik heb nog zo'n dooje vol met oude handwerkjes - daar mankeert ook wel wat aan hoor :-) Maar ht is zo leuk om die af en toe eens te bekijken. Onze kinderen krijgen op school helemaal geen handwerken meer - maar dan maar wat extra thuis, ze zit dicht bij het vuur!
  Hartelijke groet,
  Jeanet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een lieve handwerkjuf, leuk dat je je werkjes nog hebt! Fijn weekend, knuffel Else

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Antje wat een ontroerend verhaal, zit gewoon te genieten, en wat een super juf. Ik had er ook zo eentje, ook zij zag dat ik van handwerken hield, en ze gaf me altijd wat extra garen, zodat ik vaak kon oefenen
  Wat fijn dat jij nog werk van jezelf hebt uit die tijd, en wat super dat je haar lapje nog hebt!
  Ik hoop ooit eens jou kant op te mogen komen, en je dan te mogen ontmoeten, Fijn weekeinden vanuit Zweden liefs joke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtig verhaal en wat een geweldig lieve juf heb je gehad. Mooie handwerken heb je bewaard erg leuk om deze even te mogen zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat moet dat een schat zijn, die juf Boukje. Die stekenlap is door dit verhaal juist zó veel waard. Wat enig dat ze nog steeds naait en zo en zelfs een winkeltje heeft. Ook leuk voor je dochter: kijk, dit was nou mijn juf vroeger! Geen wonder dat je zo veel liefde voor het handwerken hebt!
  Lieve groet terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wat een mooi mens die juffrouw Boukje! ik herinner mij alleen maar dat mijn juf aan mijn oren trok omdat ik een fout in mij breiwerk had gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat heerlijk dat je vroeger zo'n leuke handwerkjuf hebt gehad. Helaas kon de handwerkjuf van mijn lagere schooltijd absoluut niets uitleggen uit linkshandige kinderen en zat ze altijd op mij te foeteren. Ik heb dus tot voor kort gedacht dat ik niet kon handwerken. Jammer hoor, maar gelukkig heb ik het nu toch nog ontdekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuk verhaal. Mijn oude handwerkjuf die leeft niet meer, zij heeft overigens ook mijn moeder nog in de klas gehad. Eigenlijk denk ik dat vooral mijn moeder en oma mij hebben leren handwerken.
  Het enige dat ik niet kon was breien. Op de vierde klas moesten we een lapje van 10 bij 10cm breien. Dat van mij zat vol gaten, en de jongens in de klas konden het beter dan ik. Alle lapjes werden tot een groot wandkleed gemaakt door de juf. De handwerkjuf van toen plaatste mijn mismaakte lapje in het midden van het kleed. Ik schaamde me dood met die 'ereplaats'.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat heb jij een lieve handwerkjuf gehad en wat een heerlijk verhaal. Ik kan me er helemaal bij voorstellen hoe het gegaan is..... Zo is het zeker een dierbaar stekenlapje geworden!
  Jammer dat er steeds minder handwerkles wordt gegeven, maar gelukkig zijn er nog veel moeders en oma's die de liefde voor het handwerken kunnen doorgeven!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Vanavond lees ik pas je verhaal, van je lieve juf, mooie herinneringen. Heb er geen herrinneringen aan, alleen dat ik moest leren breien, met te dunne naalden , en ongebleekt katoen garen.
  Het echte werk leerde ik van mijn lieve grootmoeder, sokken, grote en kleine hak, en teen.
  Later ajour patroontjes.
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hej Antje, ik heb je prinsessen al bewonderd, wat zien ze er prachtig uit. Het jurkje van jou is ook zo lief en dat met die extra mouwtjes is erg handig. Ik heb dat nog nooit eerder gezien.
  Ik geniet hier van je verhaal over juf Boukje en het borduurlapje. Lief van haar! Leuk dat je haar nog wel eens spreekt.
  Fijne zondag, lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Kijk, zo is een echte handwerkjuf! Wat een lieve vrouw. En een mooi verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heb je ook bij meester Hakvoort in de klas gezeten? Ik hoorde dat vorige week meester Thiemen Hakvoort met de VUT is gegaan. Hij is een oom van mijn man.

  BeantwoordenVerwijderen