maandag 18 juni 2012

Urkerdag 2012

 Er stond die zaterdag een stevig briesje met een temperatuur van +/- 25 graden...en dat bovenop de vuurtoren, heerlijk!! Het grootste meisje op de foto, onze oudste dochter, is zo groot geworden dat ze noodgedwongen mama's pak aan moest en dat was voor Antje een tegenvaller want nu moest ik op één van mijn favorite feestdagen mijn urkerpak afstaan! Maar bij het beleven van urkerdag was het leed al snel geleden bij mij want genoten hebben we!                           
Dit zagen we toen we achterom keken na het maken van de eerste foto! Bottertjes met de wind in de zeilen!                   

En dit is Koert Bakker onze vuurtorenwachter!

De bewoners van de oude dorpskern hadden moeite gedaan om hun straatje zo gezellig mogelijk te maken met de urker vlag, visbakpannetjes, en een waslijn met urkerwas. Mensen die in klederdracht lopen, al is dat dan uit een andere streek, halen ook hun hart op. En zo kon het gebeuren dat we een spakenburger en een hele staphorster familie tegen kwamen.
Mooi he! Ik heb de vrouw nog even gesproken zij draagt het nog elke dag!! Haar man alleen bij gelegenheden en de kinderen ook.

Dit is Baukje, mijn handwerkjuf van de lagere school! Zij wilde wel even poseren met DD. Over Baukje ga ik in een volgend logje iets meer vertellen.
DD mocht ook nog even een touw slaan, leuk hoor, ze heeft er een mooi springtouw aan over gehouden.
Hier een ouderwetse onderbroek, de eigenaresse had een iets moderner exemplaar er naast gehangen!
Hier mijn zwager Jan, die kan heel lekker rode poon roken, nog nooit gehad? Dat moet je eens proberen! 
                         En er was muziek en kunst.
  Dit is onze oudste, die met zijn tekenleraar Andries Hoekstra ook  in het oude dorp bivakkeert.

De man die op de achtergrond staat met urkerpak is Andries met nog meer van zijn leerlingen. Andries heeft zijn eigen kunstatelier aan huis waar hij in het winterseizoen zijn leerlingen schilder/tekenles geeft.
                                               
                                                                                           En deze is speciaal voor onze Zeeuwse blogsters, wisten jullie dat deze schort ook op Urk gedragen word? Deze  word   schort als daags rouwschort gebruikt. Het was een prachtige pinksterzaterdag waar we op terug kijken, het heeft even geduurd voordat ik het kon bloggen maar jullie berijpen het wel toch? Het schooljaar is bijna ten einde en dat vergt toch wat extra  tijd van mij om de kinderen te helpen bij de laatste schooltaken. Een lieve groet uit Urk en de volgende keer zal gaan over mijn eigen school handwerkjes van juf Baukje! Antje.                                                             

19 opmerkingen:

  1. Mooie foto's en wat heb je prachtige kinderen. Ze zien er geweldig uit in hun dracht.Dank je wel voor het even meegenieten van de Urker dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel mooi de foto's en de klederdrachten.
    groetnis Annie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi verslagje Antje, van de Urkerdag. Ik zou best eens willen komen - jammer dat het zo ver weg is! Op 30 juni houden wij onze Visserijdag, dan mag ik ook weer :-)
    Ik wist niet dat het schortenbont ook op Urk werd gedragen?
    Hartelijke groet uit Arnemuiden

    BeantwoordenVerwijderen
  4. dank je wel voor het laten zien van de prachtige klederdracht! groeten uit Apeldoorn, Ria

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een gezellig blogje en wat hebben jullie geboft met het weer.Het ziet er fantastisch uit.Wel sneu dat je je eigen dracht moest afstaan aan je dochter.Gerookte poon lijkt me lekker. Kun je dat alleen op Urk kopen?
    Groetjes
    Anje

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het was lang wachten, maar meer dan de moeite waard! Wat ziet het er allemaal gezellig uit en wat leuk dat jouw oudste nu jouw jurk aan kon, maar nu moet je dus aan de slag om een nieuwe voor jezelf te maken! Fijne dag
    Lida

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hej Antje, een heerlijk verslag om te lezen en vooral te bekijken. Ik heb even zitten genieten. Wat boften jullie ook met het weer. Leuke foto van de kids. Poon heb ik nog nooit gehad, maar ik ben gek op vis, dus lust het vast wel.
    Lieve groet,

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat ziet het er gezellig uit al die klederdracht. Jammer dat het niet meer gedragen wordt (hier dan). Aan de andere kant ben ik er ook wel blij om, want het is wel heel erg warm hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dat is een heel gezellige dag geweest, ik heb mee genoten.
    Ik wist ook niet dat jullie dezelfde schortenstof hadden als hier, zo zie je maar weer, we leren van elkaar.
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Zit hier te genieten, wat is dat een leuke dag geweest! Mooi al die klederdracht. Ben heel benieuwd naar je blogje over je handwerkjuf. Fijne avond, knuffel Else

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat is dit mooi om te zien, prachtig al die dracht. En wat een leuke dag hebben jullie gehad met gelukkig heerlijk weer. Vorige week zaterdag hadden wij hier Aaltjesdag en zo jammer dat het weer niet al te mooi was maar heb ook enorm genoten. Weet je ik moest er ineens aan denken, mijn mam heette ook Antje (een van haar doopnamen).

    BeantwoordenVerwijderen
  12. wat een geweldige dag en wat een leuk verslag heb je gemaakt, met mooie fotos!!!
    wat is dracht toch mooi, he, ik zou het toch niet willen dragen, maar ben blij dat er mensen zijn die het wel willen.
    en kleine meisjes worden groot, dus, dat ze moeders dracht al aan moeten.........arme mama!!
    groetjes Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat een geweldige dag was dat en wat heb je er een leuk verslag van gemaakt. Wat een prachtige kinderen heb je, tja, ze worden alleen maar groter.....goed dat jullie de Urker dracht zo trouw blijven op de speciale dagen... Die Staphorster familie ziet er ook prachtig uit.
    Rode poon ken ik goed; een heerlijk visje dat gerookt gegeten kan worden, maar gebakken poon smaakt ook prima.
    Leuk dat je zoon schildert; de schort die hij daar bij draagt vind ik ook heel mooi. Heb jij die zo gemaakt??? Ben dus heel benieuwd naar je verhaal over je 'oude' handwerkjuf.....
    Tot een volgende keer en groeten van Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee Willemien, dat schort heeft de Oma van mijn man gemaakt voor mijn man toen we trouwden. Leuk he! lieve groet, Antje

      Verwijderen
  14. Wat heb ik genoten van je blog. Ik ben echt eventje uit geweest. En die rode poon. Het water loopt me in de mond. Dat je nu je dracht moet afstaan... tja kleintjes worden groot.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Oh, wat een gezellig verslag van de Urkerdag! En zo leuk met al die foto's, zo kunnen we toch gewoon meegenieten! Tjonge, die oudste dochter van jou, zo groot al dat ze jouw kleding aan kan.. tja, dan zit er niks anders op dan opnieuw te gaan naaien, want Antje zonder Urker dracht, dat kan toch zeker niet ;)! Ook fijn dat jullie zulk heerlijk stralend weer hadden, dat maakt zo'n dag toch extra feestelijk! Het Zeeuwse tintje (het schort) is erg leuk om te zien, het laat ook zien dat we in Nederland misschien meer gemeen hebben dan er verschillen zijn! Lieve groetjes Lupineke

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat een mooi verlag en mooie foto's laat je zien. Dit is echt genieten voor mij, heerlijk de klederdrachten.
    Lieve groet.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Een prachtig verslag, persoonlijk heb ik er nog nooit van gehoord maar het doet me denken in schagen, dan hebben zo ook met klederdracht enz.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Beste Antje,
    Ik kom erg graag op Urk. Nu zou ik graag Urker klederdracht willen kopen. Weet u waar ik dat kan kopen?

    Met vriendelijke groet
    Cees Vos
    cees1985@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen