woensdag 30 mei 2012

vlaggetjesdag 2012

Het was geweldig, druk, en er is zelfs een nieuwe miss Noordzee gekozen en het doel was, vis en visserij promoten. En omdat er zoveel te vertellen is kan dat beter d.m.v. een aantal foto's.
                                                                
                                                                                           
 De bovenste foto is wat onscherp maar het was het uitvaren van de met vlaggetjes versierde kotters, zoooo leuk was het de dagen die daaraan vooraf gingen. Iedere kotter die de tocht over de drempel van kornwerd had gewaagd, waren lustig de zaak aan het schoonmaken verven en versieren! En dat is genieten voor iedereen die een rondje over de haven maakt. Heerlijk weer was het die dag, en om het goed te kunnen zien waren veel mensen op de boulevard gaan zitten. Het was alvast een voorproefje van Urkerdag.    De jeugdshowband was er ook, ook altijd leuk om mee te maken!                                
                                                
                                                               
  En er hing "skarre an de leen" (gedroogde, gepekelde scharretjes en dan laten drogen in de zon en wind).  Voor 30 jaar terug was dat nog een delicatesse op Urk maar tegenwoordig is het verre van populair.                                        
 Mooi he! Een authentieke   botter met fuiken aan de mast! 
En op de bijbehorende markt was het vreselijk druk. 
                                                
Naast paling waren er ook wat meer mediterane producten, ook lekker!  Na afloop liepen we door het oude dorp richting huis. En dan kom je leuke dingen tegen en veel herinneringen komen boven.                        
Ik ben niet de enige met een klederdrachttik op Urk, dit is het raam van de dochter van "Sijtje van de magneet". Dat was de vrouw die vroeger de urkerstoffen, gordijnstoffen enz.enz. verkocht. Mijn oma liet daar vroeger haar gordijnen maken, wiegje bekleden en kocht daar alles wat ze op dat gebied nodig had. Hier een foto van de  Magneet, want zo heette die winkel. 
 Vlak achter de magneet staat het huisje van mijn overgrootvader en moeder, oudoom Kees heeft daar tot zijn overlijden januari 2009  in gewoond. 
                                                                                                 
Nu woont er een achterneef van mij.  En tot slot om het rondje oude dorp af te maken, mijn geboortehuis!
Jammer dat die auto voor het huisje staat. Maar wat nog meer jammer is, dat is dat er door de jaren heen zoveel aan verbouwd is  dat het hele karakter van het huisje weg is. De Urkerkrant heeft ook nog een mooie fotoserie  over vlaggetjesdag op hun website staan, kijk hier maar! De dag werd 's avonds afgesloten met een prachtig vuurwerk, dat is wel moeilijk te fotograferen vooral omdat het dan ook nog donker is. Het allerleukste was dat jong en oud lopend of fietsend richting vuurtoren ging, terwijl wij dachten de enigen te zijn die met kinderen zo laat op pad gingen,ha,ha, niet dus!! Het was een drukte van belang maar tijdens het vuurwerk afsteken was het opvallend stil op de boulevard terwijl er honderden mensen stonden of zaten.Het vuurwerk werd afgestoken vanaf een ponton dat voor de kustlijn van Urk lag.In het volgende logje is het Urkerdag! Een lieve groet uit Urk, Antje.                                                

18 opmerkingen:

 1. Wat een pracjtig verslag Antje !!! mooi in beeld gebracht en ik ga helemaal voor de paling.... hmmmmmm. groet, Diny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja heerlijk he Diny, vroeger rookte mijn vader zelf, bakken vol en kon je zoveel eten als je wilde. Nu moet ik, als het seizoen er is, 48 euro per pond betalen!!
   groetjes,

   Verwijderen
 2. Wat zag die dag er gezellig uit en wat hadden jullie mooi weer,
  Dank je dat ik even heb mogen mee genieten
  Groetjes Joke en een fijne dag

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk en leerzaam verslag Antje, ik zit echt mee te genieten! Wat leuk al die tradities en inderdaad, foto's zeggen vaak meer dan een heel verhaal! Wanneer was de Urkerdag ook weer (tja, wat vergeetachtig af en toe ;)! Lieve groet Lupineke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een prachtig verslag Antje,
  Wat een mooie en leuke dag en het leukste vind ik altijd, dat iedereen uit een dorp bij zulke dingen betrokken is, geeft een band.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie foto's. Je maakt mij wel nieuwsgierig naar Urk. leuk dat je ons laat meegenieten. De tradities moeten echt in ere blijven. Zeker als je zoals jij geboren en getogen bent op Urk is dat zo waardevol.
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat een mooie foto's. ik voelde een urker briesje waaien!
  en dat is globalisering: tapas op vlaggetjesdag!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is een leuk en leerzaam verslag. Echt een feestdag als je er zo midden in woont. Wij hebben in Harlingen natuurlijk ook dagen die met Visserij en haven te maken hebben, maar op Urk heb je nog zo veel authentieke zaken die meespelen. Urk is Vis en Visserij.... Wij zijn ook dol op paling maar zoals het vroeger was, kan gewoon niet meer want paling is schaars en dus duur. Bedankt voor je lieve reactie op Mac Thomas en tot een volgende keer... Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat leuk, dat zou ik best eens mee willen maken, maar zag ik daar ook Katwijkers liggen? Wat fijn dat het mooi weer was en iedereen er van heeft kunnen genieten! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leerzaam en een mooi blogje.
  Fijn zomerweer op vlaggetjes dag, de foto's zijn mooi en maken zo het verhaal.
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh, Antje, wat heerlijk om zo met je mee te kijken! Wat een leuk verslag heb je van de vlaggetjesdag gemaakt. Fijn dat het weer zo goed was. Dat maakt het extra genieten.
  Mooi dat de oude tradities in ere worden gehouden!
  Dank je wel voor je verhaal.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuk fotoverslag van een stralende vlaggetjesdag. En die van het vuurwerk .... een echte klapper!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een gezellig foto-verslag van een leuke dag. En wat hadden jullie een geluk met het weer. En dan die paling.... Zo lekker maar dat je er zoveel voor moet betalen .Bedankt voor je verhaal ik heb er echt van genoten.
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik wist dat ik een logje hierover van jou kon verwachten. Er stond iets over in de Visie, vandaar! Jij bent helemaal daar in Urk geworteld met zoveel herinneringen aan je voorouders zó dichtbij en ook nog je geboortehuis. Dat moet je wel heel dierbaar zijn. Geweldig Antje.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een prachtige dag is het geweest! He, ik krijg er trek van... ja ook van de scharretjes. Mooi weekend! Anny.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooi al die foto's van Urk. Het wordt tijd dat we er weer een keer een kijkje gaan nemen. Wij hebben hier een mooie Urker vissersboot aan de muur hangen en poppen in Urker klederdracht op de kast staan. Een Hakvoort verlogend z'n afkomst niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. wat een superfeest was dat bij jullie en ik zag ook bekende plekjes!!!
  En die kast, wat een bofferd ben je dat je die op de kop kon tikken: prachtig!!
  fijn weekend, groetjes, Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Urk ... de naam alleen al klinkt uitnodigend ... je foto's des te meer. Jammer dat je geboortehuis "oververbouwd" is. Liefs, @nne

  BeantwoordenVerwijderen