vrijdag 18 mei 2012

blij met een oude kast

Afgelopen week heb ik een oude kast bijna voor niks op de kop getikt, precies net zo'n kast als die ik altijd bij de oudere Urkers in huis zag staan. Maar of deze kast specifiek alleen op Urk voorkwam...? Wie het weet mag het zeggen. Er werd een speciale manier van verven toegepast waardoor er een identieke houtnerf in beide deuren werd gemaakt. Hij is in de hal gepropt en het staat nog niet eens zo gek!
 Tot vandaag hebben de Urker pakken in  plastic boxen in een kast gestaan en dat is verre van ideaal. Ook is de trouwrok van het hangertje gehaald en op de enige juiste manier opgerold namelijk in een wit laken wanneer eerst de plooien netjes naast elkaar zijn geduwd.  


 Zo hoort het en op die manier blijven de plooien het mooist. Die mag als eerste (met de muiltjes) in de kast samen met een aantal zeepjes om de "antieke geur" uit de kast te verdrijven  al is de kast ook al onderworpen aan een stevige sopbeurt!                               
  En dan kunnen de boxen naar beneden en kan het feest beginnen van instellen, HEERLIJK  om te doen.                                     
 Hier een stapeltje "sefuutjes" dat zijn de sjaaltjes.Hoe noemden ze dat ook alweer op Walcheren Stefanie?                                              
En daar kraplappen en onderborstrokken allemaal binnenste buiten opgevouwen.
En nog een stapeltje visserstruien en kousen.
Scotch whisky onderin de kast? Nee hoor, dat blik is ideaal om hulletjes opgerold in te bewaren en het was nog een hele zoektocht om aan zo'n blik te komen. Daarnaast de schoenen van DH en mijn muilen en nog wat koffertjes met accessoires. Daarboven in het midden de mildes (corsetten) en links de ondermutsen en zondagse doeken. Daarboven de rokken, zondagse en daagse schorten en de kraplappen en onderborstrokken. Helemaal bovenin het mannengoed. Ik ben erg blij met deze oude kast en ook met de inhoud natuurlijk. Er zitten nog resten in waar waarschijnlijk laatjes hebben gezeten, daar worden nog mandjes of i.d. voor gezocht.                                


Een hele fijne dag voor morgen, hier is het morgen vlaggetjesdag dus als je morgen nog niets te doen hebt...! Een lieve groet uit Urk, Antje

22 opmerkingen:

 1. Nou meid wat een PRACHT!! Geen wonder dat je daar blij mee bent. Je hebt ook zoveel mooi spullen om er in te leggen. Schitterend hoor. Veel plezier morgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. geweldig, wat een mooi gezicht al deze spullen zo bij elkaar!
  Fijne dag morgen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat een feest! een mooie kast aan de buitenkant en heel bijzonder aan de binnenkant. je hebt vast heel erg genoten van het inrichten van de planken met al die mooie urkse kleding. en voor je gaat slapen snel nog even een deurtje open om even te kijken ...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een pracht aanwinst. En zo goed geschikt voor je klederdracht. Heerlijk om stiekem het deurtje open te doen en te genieten van de nette stapeltjes.
  Misschien kan je man zelf laatjes maken. Als ik de foto goed bekijk moeten het eigenlijk vierkante bakken zijn met een knopje of een greepje aan de voorkant. Ze schuiven gewoon over een houten geleidertje. Mandjes zijn te modern voor zo'n prachtige antieke kast. Naar mijn smaak althans

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat zul jij blij zijn met je kast!! En ik denk dat menigéén de inhoud van die kast wil bekijken!
  Jij ook een fijne vlaggetjes vandaag!
  Groetjes Sarita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De kast is al een plaatje, maar met al die mooie spullen erin is het helemaal prachtig! Fijn om het allemaal een goed plekje te kunnen geven, want dat zijn de kledingstukken wel waard!
  Veel plezier vandaag met de Vlaggetjesdag.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtige kast. Het model komt me wel heel bekend voor want mijn pap had als hobby het restaureren van oude meubelen en dan in oude staat en hij kon dit enorm goed. Wat heb je ook een prachtige verzameling, wat staat dat ontzettend mooi. Kan me ook heel goed voorstellen dat je er enorm blij mee bent. En veel plezier vandaag.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Precies geschikt voor al jouw prachtige Urker kleding. Alles heb je nu mooi bij elkaar en je kunt de deuren opendoen om al dat moois te laten zien en zelf geniet je er ook van!
  Geen mandjes!!! Dat hoort niet bij deze kast. Probeer laden te krijgen.... Iemand moet dat kunnen maken. Deze kast verdient dat.
  Wij hebben ook een oude linnenkast en hebben die een paar jaar geleden laten restaureren. Hij is weer helemaal top, hoewel ik er geen linnen goed in heb maar boeken.... die hebben wij erg veel en de kast staat in de woonkamer.
  Geniet van Vlaggetjes dag; het weer is in ieder geval goed en een fijne zondag... Groeten van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh Antje, wat een gave kast en nee niet specifiek Urks maar wel van begin vorige eeuw en prachtig bewaard gebleven! Maar dan die mooie inhoud, kind wat een schat bewaar jij daar en dan die muiltjes en al die mooie stapeltjes, ik ben er helemaal weg van! Daar mag je echt trots op zijn en zo als die mooie rok wordt opgeborgen, echt enig om dat te mogen zien! Maar geen mandjes doen hoor, dat ben ik met Willemien eens, laat gewoon wat houten lades maken door je DH of een timmerman, even verven en je kast is weer compleet, om de lade te schuiven zat er vak een rond gat in aan de voorkant, dus eigenlijk niet moeilijk om te maken! Geniet maar van deze prachtige aanwinst, groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat prachtig. En zo mooi om je spullen in te bewaren.
  Is dit ook de originele manier van inpakken?
  Een mooie aanwinst. Geniet er van.
  Goed weekend en groetjes, Thea R.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een prachtige kast met een fantastische inhoud.Een feest om naar te kijken. Ben het met de anderen eens, geen mandjes maar laatjes.Wat een werk om die rok zo zorgvuldig te moeten vouwen.
  Hoop dat het een mooie vlaggetjesdag was. Hier scheen de zon en misschien bij jullie ook wel.
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Antje,
  wat een prachtige kast. Heerlijk dat alle spullen er zo in kunnen, en ik ben het met de anderen eens: laat laatjes maken, dan hou je het origineel.
  En de nieuwe gitten...kun je wel gebruiken voor bij de klederdracht, vind ik,
  De nieuwe zijn echt zwart terwijl oude gitten een rode glans hebben.
  Als je ze naast elkaar legt zie je het verschil, maar heb je en ketting aan van alleen nieuwe gitten, zullen allen de kenners het zien.
  Ik hoop dat je een fijne dag hebt gehad, ik wel op de zendingsmarkt.
  Goede zondag,
  Groetjes Hanneke

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ant ik veen em super, ij dut mun dinken an je bessies kast die vroeger op de zolder sting, mar dor zatten niet zokke mooie spullen in!gr. van je tante.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind de kast ook supermooi !!!! en vergeet niet de inhoud.... een plaatje. gr. Diny

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh dromen, zo'n prachtige kast met bijzondere inhoud...... heerlijk.
  Groetjes Anje.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. O Antje wat een mooie kast en de inhoud is helemaal om bij te gaan dromen.
  Kan mij heel goed voorstellen dat je daar heel blij mee bent en terecht.
  Al die namen voor elk stuk textiel prachtig.
  en wat heb jij een lief vestje gebreid voor het buurjongetje.
  Fijne zondag (vlaggetjesdag.)
  Groeten
  Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een prachtige kast! En dan de inhoud ook nog! Je hebt alles nu mooi bijelkaar opgeborgen. Dat is toch wel heel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Bedankt voor je lieve reactie. Gelukkig liggen wij hoog genoeg om geen last te hebben van al het water maar de tuin heeft zwaar geleden onder de aanhoudende regen.het is nog steeds grijs en somber maar het regent tenminste niet.
  Groetjes
  Anje

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Helemaal jouw berichtje gemist. Gelukkig nu toch nog even bij gelezen. Wat een prachtige kast om al die mooie kleding in te bewaren. Het is zo net een klein klederdrachtmuseum.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wij hebben ook zo'n soort kast, hij is vroeger van mijn overgrootouders geweest.
  Alleen hij is een iets donkerder kleur.
  Mijn overgrootouders woonden in Dalfsen, daar heeft dus deze kast jarenlang gestaan, ook nog een poos bij een oudtante, toen bij mijn ouders en nu dus bij ons.
  In mijn kast zitten twee laatjes, zonder knopjes.
  Als je de laatjes aan de onderkant vastpakt, kun je ze zo opentrekken.
  Er staat zelfs in de laatjes nog opgeschreven wanneer de kast schoongemaakt werd.
  Als je een foto wilt hebben hoe de laatjes eruit zien, dan wil ik die wel opsturen.

  Hartelijke groeten van Jolanda.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Beste Antje,
  ben al jaren op zoek naar zo'n mooie kast.
  Kan ik deze van je kopen?

  Mo

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Beste Mo,
  Ik kan geen contact met je opnemen want ik heb geen e-mailadres van je, je zou me nogmaals kunnen mailen met e-mailadres.
  vriendelijke groet,
  Antje

  BeantwoordenVerwijderen