zaterdag 2 maart 2013

Knopen,Button,Knopf...knoopen..

Het was echt een zoektocht. Een jaar terug hoorde ik van iemand dat vrouwen in de middeleeuwen geen knopen aan hun kleding droegen. Daar moest ik het mijne van weten.
Eerst ben ik onze klederdracht gaan inspecteren, en.....al was er maar 1 knoop te vinden! Alleen maar haak en oog of oog en lint aan de vrouwendracht te vinden. Terwijl het mannenpak vol met knopen zit! Kijk maar op bovenstaande foto, de knopen daar zijn enkel van het mannenpak. Maar niet alleen op Urk is dit zo, ook bij de andere Nederlandse drachten is dit het geval, een mooi voorbeeld is twee na onderste foto met de Staphorster familie. Van Stefanie kreeg ik nog een mooie foto van een Zeeuws mannenhemd toegestuurd, ook met een hele rij knopen, terwijl ook daar de vrouwen geen enkele knoop aan hun kleren hadden.
Na mensen van de Nederlandse kostuum vereniging en van een bekende knopenwebsite wat vragen hier over te hebben gemaild, kwam ik wel iets verder maar het heeft ook weer veel vragen opgeleverd. Ook ben ik attent gemaakt op een heel leuke website waar heel veel informatie op te vinden is. Van verschillende "expert's" kreeg ik te horen dat knopen te "in het oog springend" waren en daarom zedeloze gedachten konden opwekken. Daarom zouden de vrouwen alleen "snoertjes" aan hun kleding mogen hebben. Onze klederdrachten zijn voor de franse tijd ontstaan en hebben vanaf die tijd hun eigenheid ontwikkelt, heb ik me laten vertellen. Ook zou het Calvinisme invloed gehad hebben op het niet hebben van knopen aan de kleding. Dat zou je wel denken, zeker gezien Urk en Staphorst. Maar daar geloof ik helemaal niets van. Ik ben namelijk ook elders in Europa gaan kijken. Toen ik augustus 2012 in Liechtenstein was waar een feestdag was kwam ik een aantal dames in klederdracht tegen. (zooooo prachtig!!). En toen kwam de prangende vraag, hebben jullie knopen aan jullie kleren? De dames moesten erg lachen om mijn vraag en hebben me werkelijk alles laten zien en verteld. Nee, zij hadden geen knopen en de drukknoopjes die je op de foto ziet hadden de dames alleen voor de "veiligheid" aan hun kleding gezet. Ik kan me niet indenken dat dit land ook is beinvloed door Calvijn. Dus deze gedachte laat ik maar varen. Ook in Oostenrijk ben ik op onderzoek gegaan en ook daar hadden de vrouwen geen knopen aan hun kleren. Alleen in de gewone burgerdracht kom je knopen aan jurken en jakjes tegen. Ook ben ik foto's van vrouwen uit Wales tegengekomen die knopen aan hun kleren hadden. Moet je die foto hier onder van de Liechtensteinse vrouwen zien, dat is toch genieten?!
 

Ook heb ik gehoord dat vrouwen in de middeleeuwen de knopen van hun strakke mouwen er 's ochtends op naaiden en 's avonds als de kleren uit moesten de knopen er weer af haalden. En dat er knopen meegingen vanuit het oosten hier heen met de kruistochten. Het kan zo zijn, ik weet het niet, ik kon het in geen enkel boek terugvinden. Ik heb heel veel gelezen en veel schilderijen uit de middeleeuwen bekeken met name van Jan van Eijck. Ook daar kon ik eigenlijk geen knopen vinden. En ook op de schilderijen (ik moet wel zeggen dat ik niet alles gezien heb) van Rembrandt (17-de eeuw) kon ik alleen bij mannenkleding knopen vinden. Ik ga geen conclusie trekken, ik laat het graag aan je eigen gedachten over, dat is het beste, ik denk er ook het mijne van! Het was wel heel leuk om te onderzoeken. Als je zoiets doet kom je zoveel te weten, en je ziet weer eens hoe mooi Jan van Eijck kon schilderen! Die man had ook niet kunnen bedenken dat er bijna 600 jaar later nog over hem geschreven zou worden! Ik heb genoten van die schilderijen, al moest ik het dan allemaal in boeken en op internet zien! Hieronder het Zeeuwse hemd! Mooooooi!
 
En hier een schilderij van Jan van Eijck, hier kan ik wel naar blijven kijken, moet je dat spiegeltje op de achtergrond zien en de haartjes van dat hondje!  Ik hoop dat jullie het leuk vonden. Deze keer dus geen Urker kunstenaar in beeld maar dat zou ook over de top geweest zijn denk ik. In het volgend bericht kom er een kunstenaar zelf aan het woord als gastlogje, mijn schoonvader Puck! Ik wens jullie een hele fijne en goede zondag! Lieve groet uit Urk, Antje.